Leder som 26-årig og nyuddannet

For Carsten har karrierevejen været én stejl læringskurve. Det startede med et job på McDonalds og i dag, som blot 26-årig, sidder han som Group IT Manager for SAMSON GROUP A/S, der ligger i Viborg.

Carstens interesse for forretningsudvikling udsprang af, at han i mange år har arbejdet på McDonalds. Her så han nogle spændende forretningsmæssige optimeringer – bl.a. den måde de arbejder på:

”Jeg synes, det var spændende, at McDonalds hele tiden kiggede på, hvordan man kunne gå ind og optimere forskellige ting. Det tiltalte mig, og det var begyndelsen på min interesse inden for forretningsoptimering og ledelse” fortæller Carsten.

Interessen for forretningsoptimering gjorde, at han startede på bacheloruddannelsen Global Business Engineering på Aalborg Universitet i 2015.

Projektsamarbejde med Samson
På 4. semester fik Carsten kendskab til SAMSON, da Carsten og hans projektgruppe skrev et projekt om virksomheden. Først var projektgruppen lidt skeptiske overfor den her gyllevognsfabrikant i Viborg, som de ikke vidste ret meget om. Men lige fra de trådte ind ad døren, havde de en rigtig god oplevelse med virksomheden: ”Vi blev taget imod med åbne arme, og faktisk er det den virksomhed, der har taget sig mest tid til en studiegruppe. De tog sig alt den tid vi havde brug for, og vi måtte lave alle de workshops, vi ville. Det var fedt at mærke, at de stolede på os, og det vi lavede” fortæller Carsten.

Projektet blev så godt, at Carsten spurgte, om han ikke måtte arbejde videre med projektet som studentermedhjælper hos SAMSON. Det måtte han, så han startede som studentermedhjælper i januar 2018. Allerede i november 2018 tog hans karriere for alvor fart hos SAMSON. Han blev spurgt, om han ikke ville have et barselvikariat i en anden afdeling, hvor han skulle være gruppeleder for to medarbejdere:

”Jeg vidste ikke særlig meget om afdelingen, men jeg takkede selvfølgelig ja, fordi det var en fed udfordring” fortæller Carsten, der jonglerede arbejde i Viborg og kandidatstudie i Aalborg, hvor han læste kandidatuddannelsen Operations and Supply Chain Management fra 2018-2020.

Praktik, speciale og fuldtidsarbejde
På 9. semester kom Carsten i praktik hos SAMSON, hvor han begyndte at lave de ting, han laver i dag og på 10. semester skrev han sit speciale, mens han arbejdede fuldtid ved siden af. Da specialet blev afleveret i juni 2020, havde han allerede fast fuldtidsjob hos SAMSON.

I dag sidder han som Group IT Manager og har det overordnende ansvar for alt IT hos SAMSON GROUP A/S, som både er Danmark, Frankrig og Polen. Samtidig er han også projektleder for deres ERP-implementering, som er det program, der styrer hele virksomheden. Carsten er leder for fem medarbejdere fra de forskellige lande, så han har allerede fået et stort ansvar som kun 26årig og nyuddannet:

”Jeg synes, det er fedt med alt det ansvar, jeg har fået. Et ERP-system er et af de største teknologiske projekter, som SAMSON har haft, og derfor er jeg glad for at de valgte at kigge i de interne rækker og har turde stole på mig, fremfor at vælge en der har kørt et ERP-projekt 100 gange før” fortæller Carsten.

Brug af kompetencer fra uddannelsen
Fra sin uddannelse gør Carsten brug af forskellige redskaber, men helt konkret er det den analyserende og spørgende tilgang, han ofte anvender i sit arbejde. Hvordan kan vi gøre det her smartere?

Noget af det der dog ligger langt fra hans kompetencer fra studiet er ledelse: ”Det kan være svært som nyuddannet at finde sin egen ledelsesstil. Det kan man ikke lære andre steder end i praksis. En anden udfordrende ting er, at man som nyuddannet altid skal gøre tingene første gang, fordi man ikke har prøvet det før. Det er både udfordrende, men også spændende fordi man får mange oplevelser af okay, det kan jeg godt det her” fortæller Carsten, som er rigtig glad for, at han er blevet en del af SAMSON, og at de har valgt at stole på ham i så ung en alder.

Samarbejde med andre studerende
Et semesterprojekt kan således være en vej ind på arbejdsmarkedet og en god måde at bevise sit værd overfor en virksomhed. Det handler om at gribe de muligheder, man får. Hos SAMSON i Viborg er de gode til at samarbejde med de studerende i enten praktik eller projektsamarbejde. De sidste tre semestre har Carsten samarbejdet med studiegrupper i håbet om, at andre kunne tage samme vej som ham:

”Jeg bestræber mig på at have en studiegruppe eller en i praktik hvert semester. Det gør jeg både for at de studerende kan lære, men lige så meget fordi, jeg og SAMSON kan lære af de studerende. Det er en måde, hvor vi kan holde os opdateret omkring de seneste teorier samt have faglige diskussioner med personer, der kommer med nye øjne på virksomheden” slutter Carsten.